svētdiena, 2009. gada 16. augusts

sūrstromming-pūdētā siļķe


Rūdis..

Ārā ik dienas šķiet paliek vēsāks. Zviedrijai manāmi pietuvojas rudens. Nepierasti, jo Latvijā augusts, kaut lietains, tomēr silts. Šeit bez džempera un šalles neiztikt jau tagad. Esmu pārliecināts, ka drīz vajadzēs arī ko krietni nopietnāku.

Pagājušā nedēļa pagāja diezgan intensīvās mācībās. Bieži likās, ka apjoms krietni par lielu. Dienā saņemam informācijas daudzumu, kas normāli paredzēts mēnesim...līdzīgi kā pirmdienā mēģināt apēst visas nedēļas devu. Kkā jau kuļamies uz priekšu, no rīta agri dodoties uz lekcijām, pēc tām uz datortelpu pildīt vingrinājumus, kamēr mute izkaltusi no zviedru valodas.

Mācības balstās uz mācīšanos runājot, tāpēc vingrināmies ne pa jokam...bišk jau sanāk ar ;]. Traucē valodu putra. Nereti parādās teikumi, kuri sastāv gan no angļu, latviešu un zviedru vārdiem.

Bijām ekskursijā uz lielisku vietu. Bijušajā psihiatriskajā slimnīcā izveidotu atrakciju parku, kurā viss notiek pēc datorspēles principa. Cilvēku komanda risina fiziskus un prāta uzdevumus un iet no vienas istabas uz otru. Jālien, jārāpo, jāceļ jālec, jākāpj, un jādomā, jādomā, jādomā. Izpildot uzdevumu pareizi, atveras durvis uz nākamo līmeni, Nepareizs lēmums un izrietošā kļūda-sāc no jauna. Lienot pa caurulēm un kambariem nemanot tu no pirmā mājas stāva nonāc trešajā.....kkas tāds, kas ir tikai zviedrijā...

Šodien ir sestdiena 15. augsts. Pildījām uzdevumu- komandās devāmies uz pilsētu lai intervētu vietējos iedzīvotājus par Zviedrijas delikatesi-pūdētu siļķi. 8 no satiktajiem 14 teicās, ka delikatese ir īstais vārds, pārējie atzina ka nespēj ieēst ko tik smirdīgu. Pēcāk gatavojām prezentācijas ar iegūtajiem rezultātiem. Un rīt lielā diena-ēdīsim paši...tāpēc varbūt šīs ir pēdējās rindas :D

16. augusts-siļķe nogaršota. Smaka patiešām neatkārtojama. Jābūt ļoti uzmanīgam verot vaļā konservus, jo tajos laika gaitā uzkrājas gāze un nepareizi to darot, bundža var izšļākt ārā visu savu saturu. Mūsu zviedru valodas pasniedzēji, protams, bija šīs delikateses profesionāļi, kā rezultātā viss bija precīzi līdz sīkumam. Pats galvenais-attaisītās zivs bundžas jātur pie atvērta loga :D

Pašu zivi ēd kopā ar svaigi vārītiem kartupeļiem, sīpoliem, un citām parastām sastāvdaļām, tās saliekot lavaša tipa maizē. Par spīti smakai, garša ir laba, tomēr neattaisnoja cerības, jo līdzīga pašmāju ķilavām. Kopumā apēdām 3 zivis.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru